AVENA SATIVA L. – овес посівний
Однорічна трав’яниста рослина з волотистим суцвіття та лінійними плоскими листками. Стебло голе. Гладеньке, заввишки 60-100см. Колоски 2-3 квіткові. Зернинки вівса плівчасті. Висівається як польова культура по всій території України.
Сировина. З лікувальною метою використовують траву, солому і зерно.
Дія: зерно вівса виявляє загально зміцнювальну дію на організм; солома – жарознижуючу, потогінну, проти спазматичну і пом’якшувальну.
Фармакологічні властивості і застосування в медицині. Як дієтичний засіб вівсяну крупу вживають для приготування відвару та киселю при шлунково-кишкових хворобах. Добрий лікувальний ефект дають страви з вівсяної крупи при гострих та хронічних запальних процесах у нирках і сечовому міхурі, при цукровому діабеті жовтяниці та туберкульозі легень.
Екстракти, настойки та відвари соломи призначають при безсонні, розумовому виснаженні та для збудження апетиту. Відвар зеленої соломи вівса використовують для приготування ванн, примочок. Компресів та обмивань при скрофульозі, рахіті, ревматизмі. Обмороженнях та різних шкірних хворобах.

Лікарські рослини Карпатського краю