Брусниця (родина брусничні)
Вічнозелений кущик до 25 см заввишки. Листки шкірясті, овальні, з загнутими донизу краями, зверху темно-зелені, знизу – світло-зелені з чорнуватими крапчастими ямочками. Квітки білі або блідо-рожеві, зібрані в пониклі густі грона. Віночок дзвоникоподібний, по краю чотири зубчастий. Плід – яскраво-червона куляста ягода. Цвіте у травні-червні, ягоди достигають у серпні.
Лікарською сировиною є листя брусниці, яке заготовляють рано весною до початку цвітіння або пізно восени після плодоношення. В літературі є дані про існування вузьколистої та широколистої форм, але остання, незалежно від екологічних умов, містить менше флавоноїдів.
Фармакологічні властивості та застосування в медицині. В науковій та народній медицині використовують листя брусниці як сечогінний і дезинфікуючий засіб при пієліті циститі, сечокам’яній хворобі, при лікуванні суглобового ревматизму, подагрі, цукровому діабеті, а також як в’яжучий засіб. Плоди ефективні як протицинготний та загальнозміцнюючий засіб. Їх використовують для компресів для опіків.

Лікарські рослини Карпатського краю